Czy warto zdecydować się na deskę z kamienia łupkowego?

Dla pracowników

Kamienna taca to ciekawe akcesorium, które można dostrzec w restauracjach. Podaje się na nim przystawki, desery i dania główne. Jest również popularnym wyborem w przypadku posiłków spożywanych rękoma. Warto wiedzieć, że kamień łupkowy posiada wyjątkowo korzystne właściwości. Dzięki temu, wykonane z niego elementy sprawdzają się doskonale zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i domowych kuchniach. Jakie zalety może nieść za sobą wybór kamiennej deski?

Wygodne przyrządzanie i serwowanie potraw

Płyta z kamienia do potraw charakteryzuje się przede wszystkim wysokim stopniem odporności na zniszczenia. Do jej pozostałych zalet należą:

  • łatwość utrzymania w czystości
  • odporność na bakterie i pleśń
  • wyjątkowe walory estetyczne.
    Warto wspomnieć o tym, że akcesoria z kamienia łupkowego wytrzymują zarówno wysokie, jak i niskie temperatury. Odpowiednio dopasowanej deski można używać do przyrządzania potraw w piekarniku lub na grillu. Doskonale sprawdza się jako estetyczna podkładka pod rozgrzane naczynia. Wygodnym rozwiązaniem przy podawaniu zimnych deserów może być wykorzystanie schłodzonej wcześniej płyty kamiennej. Dzięki temu, pożywienie dłużej zachowa pożądaną temperaturę.

Oryginalne i atrakcyjne akcesorium

Deska z kamienia łupkowego charakteryzuje się niebanalnym wyglądem. Takie akcesoria zakupić można w różnych kształtach. Dostępne modele posiadają regularne lub nieoszlifowane brzegi. Ciemny kolor i wyjątkowa stylistyka czynią z nich uniwersalne przedmioty, które nadadzą unikalnego charakteru każdej potrawie. Podane na nich dania z pewnością wywołają zachwyt gości. Warto wiedzieć, że kamienne tace nie odbarwiają się i nie nasiąkają zapachami żywności. Są wyjątkowo higieniczne i nadają się do serwowania różnorodnych potraw – przejdź. Dzięki swoim walorom estetycznym, płyty z kamienia skomponują się z najbardziej modnymi stylami aranżacyjnymi.